home de theorie de praktijk recepten webshop bronnen en links  
 

Koude groentegerechten

Watermeloen met feta

Ingrediënten (voor 1 pers.):

  • 3 schijven watermeloen
  • ca. 50 gram feta van geitemelk
  • 1 el olijfolie
  • 2 el basilicumblaadjes
  • 2 el rauwe pompoenpitten
  • 2 el rauwe pompoenpitten
Bereiding:
Haal de schil van de watermeloen en snij deze in schijven. Verbrokkel de feta. Leg de schijven watermeloen overlappend op een mooi bord en doe de rest van de ingrediënten erover.

Groentespiesjes met yoghurt-citroensausje
Ingrediënten (voor 12 spiesjes) :
  • 2 wortelen
  • 1 stronk witlof
  • 1 komkommer
  • 1 groene selderij

    Voor de saus:
  • 3 dl magere yoghurt
  • ½ citroen
  • 1 teentje knoflook
  • peper
  • zeezout
Bereiding:
Schraap de wortelen schoon en snijd ze in stukken van 3 cm lang. Snijd de kern uit het witlofstronkje. Haal voorzichtig de witlofblaadjes van elkaar en snijd ze in de breedte doormidden. Spoel en droog de komkommer. Snijd hem in de lengte doormidden en snijd elke helft in plakjes van 2 cm dik. Verwijder de blaadjes van de selderij, spoel en droog de stengel en snijd hem in stukjes van 3 cm lang. Prik de stukjes groente op houten satéstokjes of cocktailprikkers.

Pers de halve citroen uit en snijd de schil in flinterdunne sliertjes. Laat deze 1 minuut blancheren in kokend water en uitlekken. Meng de yoghurt met het citroensap, het geperste knoflookteentje, de citroenschilletjes, peper en zout.

Geef iedere gast een kommetje met wat yoghurtsaus als dipsaus en twee groentespiesjes.


Kiemgroente op tomatenmousse
Ingrediënten:
  • 1,5 kg tomaten
  • 1 doosje kiemgroenten (neem hiervoor prei- en radijsjeszaden)
  • 2 sneden toastbrood
  • 1 knoflookteentje
  • 1 lente-ui
  • 2 el olijfolie
  • peper en zeezout
Bereiding:
De tomaten ontvellen en ontpitten. Alles in de blender behalve
de kiemgroente. Op smaak brengen met peper er zout.
Grote glazen nemen en hier de mousse in doen.
Het geheel bedekken met kiemgroentjes.
Een super eenvoudig, maar gezond groenterecept!