Fit door gezond eten
 

 

Ons voedingspatroon

Heel lang geleden aten de mensen heel anders dan nu. Ze leefden nog dicht bij de natuur en hun voeding was dan ook heel natuurlijk. De natuurmensen aten veel fruit, groenten, wortels en zaden. Het eiwit- en vetgehalte
van hun voeding was veel lager dan van de hedendaagse voeding.
'Welvaartsziekten" kwamen bij hen niet voor.

De laatste 100 jaar is het probleem van verzuring mede door industrialisering, explosief gegroeid. Milieuvervuiling, een overschot aan kunstmatig kunstmest en gebruik van pesticiden hebben ervoor gezorgd dat onze voedselketen steeds meer verzuurd is geraakt.

Ook is door andere leefgewoonten (te druk, geen tijd) onze vraag naar produkten veranderd. We willen producten heel het jaar kunnen eten, het moet snel bereidbaar zijn, lang houdbaar en gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
De voedingsproducenten spelen hier handig op in, door alles kant en klaar te verpakken in pakjes, blikken en potjes. Hierdoor moeten wel conserveringsmiddelen, smaakverbeteraars, kleurstoffen etc. worden toegevoegd. Deze kunstmatig gefabriceerde voeding betreft een groot deel van ons dagelijks voedingspatroon.

Geleidelijk aan is de voeding een industrieproduct geworden en misleidende reclame zorgt ervoor dat bij mensen de behoefte wordt gekweekt aan allerlei stoffen die niet nodig zijn om ons lichaam in stand te houden; denk aan snoep, frisdrank, chips, sigaretten en alcohol.
Ook de moderne 'gezonde' drankjes en 'verrijkte' produkten, waaraan veel geld wordt verdiend, bevatten zoveel kunstmatige toevoegingen, dat ze met gezond en natuurlijk eten weinig te maken hebben.
 

De veranderingen in ons voedingspatroon, verarming van het voedsel en verslechterde eetgewoonten (te veel vlees, vet en suiker, te weinig groente en fruit) doen de rest. Hierdoor lijdt een groot deel van de Westerse bevolking aan een verstoorde zuurbalans en ervaart daardoor, afgezien van de negatieve gevolgen van chronisch overgewicht, allerlei gezondheidsproblemen.

Testen bij ziekenhuisopnames wijzen uit dat 40% van de mensen 'technisch ondervoed' is door tekorten in de voedingsstoffenbalans. Oorzaken zijn onder meer overbemesting, gronduitputting, luchtvervuiling, snelle groei, langdurige opslag, intensieve bebouwing en transport. Biologisch is wel iets beter maar niet 100%. Essentiële stoffen zul je het beste kunnen aanvullen via voedingssupplementen.


TABEL: Vergelijk tussen een in 1985 gehouden onderzoek in vergelijking tot de uitslagen van datzelfde onderzoek in 1996 en 2002 door een levensmiddelen-laboratorium naar de gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen in groenten en fruit.

Mineralen en
Vitaminen in
Mg per 100 gr
levensmiddel
Onderzochte
stof
1985 1996 2002 Verschil
1985-1996 en
1985-2002
 
Broccoli Calcium
Foliumzuur
Magnesium
103
47
24
33
23
18
28
18
11
- 68 %
- 52 %
- 25 %
- 73 %
- 62 %
- 55 %
Bonen Calcium
Foliumzuur
Magnesium
Vitamine B6
56
39
26
140
34
34
22
55
22
30
18
32
- 38 %
- 12 %
- 15 %
- 61 %
- 51 %
- 23 %
- 31 %
- 77 %
Aardappels Calcium
Magnesium
14
27
4
18
3
14
- 70 %
- 33 %
- 78 %
- 48 %
Wortels Calcium
Magnesium
37
21
31
9
28
6
- 17 %
- 57 %
- 24 %
- 75 %
Spinazie Magnesium
Vitamine C
62
51
19
21
15
18
- 68 %
- 58 %
- 76 %
- 65 %
Appels Vitamine C 5 1 2 - 80 % - 60 %
Bananen Calcium
Foliumzuur
Magenesium
Vitamine B6
8
23
31
330
7
3
27
22
7
5
24
18
- 12 %
- 84 %
- 13 %
- 92 %
- 12 %
- 79 %
- 23 %
- 95 %
Aardbeien Calcium
Vitamine C
21
60
18
13
12
8
- 14 %
- 67 %
- 43 %
- 87 %

Bron: 1985 Farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwisterland).
1996 en 2002 Levensmiddelen laboratorium Karlsruhe/ Sanatorium Oberthal.

 


WWW Deze website


"De geneeskunde heeft zo'n enorme ontwikkeling doorgemaakt, dat er nagenoeg geen gezond mens meer is."

- Aldous Huxley -
Engels schrijver
1894-1963