In deze nieuwsbrief:
- Westerse bevolking ondervoed
- Geneeskrachtige kruiden worden verboden
- 85% van nieuwe medicijnen hebben weinig nut
- Superfood: amandelen
- Recept: amandelmelk
- Curaluz: helen met licht
- Boekentip: Eet jezelf mooi, slank & gelukkig

NIEUWSBRIEF 2010 nr.1

Westerse bevolking ondervoed
________________________________________


Testen bij ziekenhuisopnames wijzen uit dat 40% van de mensen 'technisch ondervoed' is door tekorten in de voedingsstoffenbalans. Deze tekorten veroorzaken tal van gezondheidsproblemen en (chronische) ziektes.

Vroeger kreeg je voldoende vitamines en mineralen binnen, als je maar gezond at.
Maar hedentendage gaat dat niet meer op, door verschillende oorzaken:

 

- er wordt zo veel verbouwd dat de grond
letterlijk uitgeput raakt
;
- voedsel wordt te vroeg geplukt om vervolgens de hele wereld overgevlogen te worden;
- het gebruik van bestrijdingsmiddelen is funest voor de voedingsstoffen in onze bodem;
- zure regen zorgt ervoor dat planten geen
calcium en magnesium kunnen opnemen en daardoor geen vitamines kunnen maken;

- en dan zijn er nog overbemesting, lucht vervuiling, langdurige opslag en transport...
 

Dit alles zorgt ervoor dat gewassen nog wel groeien, maar zonder de essentiële toegevoegde waarde van vitamines, mineralen en andere broodnodige nutriënten.
Biologisch is wel iets beter, omdat daarvoor geen pesticiden worden gebruikt, maar biedt geen garanties voor mineraalrijke landbouwgrond.
 
Ook hebben we juist nu meer essentiële voedingsstoffen nodig dan vroeger, in de strijd tegen voedseladditieven, stress, chemicaliën, luchtverontreiniging, roken, medicijngebruik, etc.

Het is daarom van essentieel belang dat je je gezonde en gevarieerde voeding aanvult met multivitamines (met name magnesium en zink) en voedingssupplementen, van goede kwaliteit.


TABEL: Vergelijking tussen een in 1985 gehouden onderzoek in vergelijking tot de uitslagen van datzelfde onderzoek in 1996 en 2002 door een levensmiddelen-laboratorium naar de gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen in groenten en fruit
 
Mineralen en
vitaminen in
mg per 100 gr
levensmiddel
Onderzochte
stof
1985 1996 2002 Verschil
1985-1996 en
1985-2002
 
Broccoli Calcium
Foliumzuur
Magnesium
103
47
24
33
23
18
28
18
11
- 68 %
- 52 %
- 25 %
- 73 %
- 62 %
- 55 %
Bonen Calcium
Foliumzuur
Magnesium
Vitamine B6
56
39
26
140
34
34
22
55
22
30
18
32
- 38 %
- 12 %
- 15 %
- 61 %
- 51 %
- 23 %
- 31 %
- 77 %
Aardappels Calcium
Magnesium
14
27
4
18
3
14
- 70 %
- 33 %
- 78 %
- 48 %
Wortels Calcium
Magnesium
37
21
31
9
28
6
- 17 %
- 57 %
- 24 %
- 75 %
Spinazie Magnesium
Vitamine C
62
51
19
21
15
18
- 68 %
- 58 %
- 76 %
- 65 %
Appels Vitamine C 5 1 2 - 80 % - 60 %
Bananen Calcium
Foliumzuur
Magenesium
Vitamine B6
8
23
31
330
7
3
27
22
7
5
24
18
- 12 %
- 84 %
- 13 %
- 92 %
- 12 %
- 79 %
- 23 %
- 95 %
Aardbeien Calcium
Vitamine C
21
60
18
13
12
8
- 14 %
- 67 %
- 43 %
- 87 %

Bron: 1985 Farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwisterland).
1996 en 2002 Levensmiddelen laboratorium Karlsruhe/ Sanatorium Oberthal.


Kijk voor meer informatie ook op: http://www.uitdaging.net/gezond/landbouw.html

Geneeskrachtige kruiden worden verboden
________________________________________


Vanaf 30 april 2004 is de zogenaamde European Directive on Traditional Herbal Medicine products (THMPD) ingegaan. Deze regulatie vereist dat alle producten die bestaan uit medicinale kruiden eerst een goedkeuring verkrijgen om binnen de EU verkocht te mogen worden.
Per
1 april 2011 gaat het officieel van start. De farmaceutische industrie slaat hiermee een grote slag. Kruidenpreparaten mogen dan niet meer worden verhandeld en ook niet meer worden voorgeschreven door natuurgeneeskundigen.
 

In essentie komt het erop neer dat alle kruiden en natuurlijke producten ter ondersteuning van onze gezondheid (zelfs als deze al duizenden jaren veilig en effectief gebruikt worden), vanaf dan gelijkgesteld zullen worden gesteld met medicijnen wanneer er geneeskrachtige of ziekteremmende effecten aan worden toegeschreven. Dit betekent dat ze, om legaal verhandeld te kunnen worden, eerst erkend moeten worden. Hiervoor geldt dat dezelfde procedures doorlopen moeten worden als farmaceutische producten, waarvan de kosten variëren tussen de 80.000 en 120.000 euro. Voor grote farmaceutische bedrijven is het uiteraard geen probleem om zo’n prijzige goedkeuring te verkrijgen, voor de kleinere producenten is het echter ondoenlijk.

Bronnen:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:136:0085:0090:en:PDF
http://www.anh-europe.org/news/anh-press-release-anh-set-to-challenge-eu-herb-law

 
85% van nieuwe medicijnen hebben weinig nut
________________________________________


Farmaceutische bedrijven zijn beschuldigd van het bedriegen van het publiek door gepatenteerde geneesmiddelen die weinig te bieden hebben te bejubelen en ondertussen hun potentieel schadelijke bijwerkingen te bagatelliseren. Een nieuw onderzoek schat dat 85 procent van de nieuwe geneesmiddelen weinig of geen voordelen bieden maar wel het potentieel hebben ernstige schade te veroorzaken als gevolg van toxiciteit of misbruik.

De auteur van het onderzoek heeft een vernietigende aanval geleverd op 'Big Pharma' tijdens een vergadering van sociologie deskundigen in de VS.
Enkele farmaceutische bedrijven verbergen of bagatelliseren informatie over ernstige bijwerkingen van nieuwe geneesmiddelen en overdrijven de ‘voordelen’, zei Prof Light, een hoogleraar in vergelijkend gezondheidsbeleid aan de University of Medicine and Dentistry in New Jersey, VS.
 

 

“Dan spenderen ze twee tot drie keer meer aan marketing dan aan onderzoek om artsen ervan te overtuigen deze nieuwe geneesmiddelen voor te schrijven. Artsen kunnen mogelijk misleidende informatie krijgen en vervolgens patiënten verkeerd informeren over de risico's van een nieuw geneesmiddel.”.


Hij beweerde dat de farmaceutische industrie ondernemingen bezit die belast zijn met het testen van medicijnen en ‘firewalls’ van wettelijke bescherming leveren waarachter informatie over de gevaren of een gebrek aan doeltreffendheid kan worden verborgen.

Bedrijven worden geholpen door de ‘relatief lage drempel’ voor effectiviteit die moet worden overschreden om een nieuw geneesmiddel goedgekeurd te krijgen beweerde hij. Prof Light presenteert zijn verhandeling, getiteld Pharmaceuticals: A Two-Tier Market for Producing ‘Lemons' and Serious Harm’ tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Sociological Association in Atlanta, Georgia.
 
Bron:
http://www.dailymail.co.uk/health/
http://www.naturalnews.com/029535_drugs_Big_Pharma.html

 

Superfood: amandelen
________________________________________

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis), en is de enige notensoort die alkalisch is, en het lichaam dus niet verzuurt.
Van de voedingswaarde van amandelen, valt gelijk op dat ze rijk zijn aan de vitaminen B1, B2, B6 en E.
Ze hebben verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.

Amandelen zijn bijzonder geneeskrachtig en heel geschikt voor mensen met de meest uiteenlopende gezondheidsklachten. Verder kenmerken amandelen zich door het hoge gehalte aan goede vetten en hoogwaardige eiwitten, en zijn ze rijk aan vezels.
 

Van amandelen is bewezen dat ze het risico van een hartziekte verlagen. Ze bevatten relatief veel mono-onverzadigde vetzuren, die een gunstige invloed hebben op het cholesterol. Het consumeren van 100 gram per dag laat het slechte cholesterol LDL enorm dalen evenals de insulineproductie van het lichaam. Zelfs de darmen worden gezonder. Deze positieve effecten zijn al na vier maanden dagelijks gebruik te meten, zo blijkt uit recent onderzoek.

Een handjevol amandelen geeft je immuunsysteem een 'boost' als je last hebt van stress. Een kwart kopje bevat bijna 50 procent van de vitamine E die je dagelijks nodig hebt.

Onderzoeken tonen namelijk aan dat een kleine hoeveelheid amandelen per dag helpen om het gewicht en de BMI te verminderen. Amandelen zijn het ideale tussendoortje. Eet ca. 80-100 gram rauwe, ongezouten amandelen per dag.

 

Recept: amandelmelk
________________________________________

Amandelmelk is een supergezonde drank gemaakt van amandelen en water. Amandelmelk komt als recept reeds voor in een 14e eeuws receptenboek. Omdat het plantaardig is, wordt het gebruikt als melkvervanger, onder andere door veganisten, en door mensen die allergisch zijn voor soja. Het is rijk aan goede vetten en mineralen. De melk bevat geen cholesterol en geen lactose, waardoor het geschikt is voor mensen die lactose-intolerant zijn. Het is uiteraard niet geschikt voor mensen met een noten-allergie.
 

Dit heb je nodig:

  • rauwe amandelen met vlies (niet geroosterd)
  • water
  • blender
  • theedoek of notenzak

Week de amandelen ca. 8 uur (of een nacht) in ruim water. Spoel de geweekte amandelen daarna goed af en doe ze in de blender. Vul de blender met water totdat je ongeveer 1/3 amandelen hebt en 2/3 water. Pureer in de blender tot er geen stukjes meer in zitten. Haal dit mengsel door een zeef met een theedoek erin of door een speciale notenzak.
Knijp of wring de doek uit tot er alleen amandelpulp over is (deze pulp kun je weer gebruiken voor bijv. broodbeleg, het maken van koekjes, etc.).

Varieer door ook dadels toe te voegen in de blender, of voeg bijv. vanille of stevia toe.
De amandelmelk is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast.


Bekijk hier de video voor het maken van amandelmelk:
http://www.youtube.com/watch?v=O9

 

Curaluz: helen met licht
________________________________________

Sinds mei 2008 is de natuurgeneeskundige praktijk Curaluz (“Helen met licht”) actief. In deze praktijk wordt gewerkt met de Photonen Coherentie Therapie. “Wat een ingewikkelde naam en wat houdt dat eigenlijk in?”. Ik kan me goed voorstellen dat mensen dat denken. Onze therapie klinkt ingewikkeld en is voor diverse cliënten te ingewikkeld om uit te leggen aan anderen. Vandaar dat ik blij ben met de gelegenheid om in deze nieuwsbrief iets te mogen vertellen over deze bijzondere vorm van natuurgeneeskunde.
 

De Photonen Coherentie Therapie is gebaseerd op de wetenschap dat alle cellen licht (“photonen”) uitstralen. Een gezonde cel straalt coherent licht uit, terwijl een zieke cel chaotisch licht uitstraalt. Duitse wetenschappers hebben een therapiesysteem ontwikkeld waarbij de chaotische straling wordt gescheiden van de coherente straling door middel van elektronische filters. De chaotische straling wordt omgepoold en teruggegeven aan het lichaam, waarbij het zichzelf neutraliseert zodat alleen de coherente, gezonde straling overblijft. Hiermee wordt de oorzaak van de problemen aangepakt, waarna de symptomen ook zullen verdwijnen.


Het eerste deel van een behandeling bestaat uit het meten van de acupunctuurpunten op handen en voeten volgens de methode van Voll. Deze metingen geven inzicht in de energetische toestand van het lichaam en laten zien of er verstoringen in het lichaam aanwezig zijn. Op basis van de metingen wordt vervolgens vastgesteld welke middelen moeten worden ingezet om de problemen te verhelpen. Deze middelen zijn niets anders dan lichtfrequenties die de verkeerde frequenties in het lichaam opheffen. Vervolgens begint de feitelijke behandeling. De cliënt krijgt in elke hand een glazen staaf die met een glasvezelkabel verbonden is aan de StarLight, waarna het herstelprogramma wordt gedraaid. Aansluitend vindt een behandeling plaats waarbij de blote voeten op glazen voetplaten worden gezet die ook met glasvezelkabels verbonden zijn aan de StarLight.
Na de behandeling gaat het lichaam aan de slag om de verkeerde zaken op te ruimen. Het is daarbij belangrijk dat het lichaam in staat wordt gesteld om de gifstoffen af te kunnen voeren, met name door de nieren. De eerste 72 uur na de behandeling moet er daarom 1,5 á 2 liter (kraan)water per dag worden gedronken.

Bovenstaande is een korte omschrijving in grote lijnen. Op onze website is meer informatie te vinden over deze therapie, de mogelijkheden, de resultaten, de kosten en de vergoedingen door zorgverzekeraars. Ook kunt u een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek in onze praktijk.

Kijk voor meer informatie op:
http://www.curaluz.nl
Adres: Curaluz, Sleedoornlaan 23, Zuidlaren

 

Boekentip
________________________________________

Amber Albarda - Eet jezelf mooi, slank & gelukkig

"Eet jezelf Mooi, Slank en Gelukkig" is een originele en vooral wervelende gids over hoe je voedsel vóór je kunt laten werken in plaats van tegen je. Eet slim en word energieker en slanker; vergroot je geluksgevoel, je creativiteit en je libido; vertraag het verouderingsproces, kom van je suikerverslaving af en: houd je eetlust voorgoed onder controle! Dit alles zonder ooit nog één calorie te hoeven tellen.

Het kleurrijke en praktische lijfboek voor iedereen die zijn gezondheid belangrijk vindt, maar óók lekker wil leven!

Amber Albarda is een internationaal getrainde en gediplomeerde voedingscoach (en chocoladeliefhebber). Zij woont afwisselend in Den Haag en Londen, waar ze cliënten succesvol begeleidt in afvallen en gezond leven.

Softcover. 240 pagina's. ISBN: 9789049104023

 

In onze webshop
________________________________________

Greens for Life

complex organisch voedingssupplement

pot 300 gram: € 35,-

Stevia

de verboden zoetstof
diverse producten

al vanaf € 5,65

NIEUW: Xoçai

nieuw in Nederland:
Xoçai gezonde chocolade


informeer naar inkoopprijs!

Colloïdaal Zilver

zeer effectief
voedingssupplement

100 ml (550 ppm): € 59,-

Alkalife

voedingssupplement met hoog chlorofylgehalte

flacon 37 ml: € 29,-

Chlorella

voedingssupplement met hoog chlorofylgehalte

grote pot 280 gr: € 32,95


Klik op een foto voor meer informatie.

Lage verzendkosten: brievenbuspost: € 1,95, pakketpost maximaal € 4,95.
Bij een bestelling vanaf € 75,00 gratis verzendkosten!
 

U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u uw email-adres heeft aangemeld voor onze mailinglijst,
of omdat u een bestelling heeft geplaatst bij 'Fitdoorgezondeten.nl'.
Om u af te melden voor de nieuwsbrief,
klik hier of stuur een email naar: info@fitdoorgezondeten.nl.