NIEUWSBRIEF 2013 nr.1 


EU: natuurlijke teelt moet wijken voor genetisch gemanipuleerde (GMO)

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden.
Ook hobbytuiniers zullen hun zelfgekweekt zaaigoed niet meer mogen weggeven of ruilen. Heel wat oude groente- en graansoorten zullen daardoor uit de teelt verdwijnen, private teelt hiervan zal strafbaar worden.

Lees het artikel hierover:

http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/kweken-natuurlijke-zaden-wordt-strafbaar

En het artikel in het AD:
http://www.ad.nl/ad/nl/Brussel-bemoei-je-niet-met-onze-moestuintjes

Hiermee lijkt de
lobby onder de Europarlementariërs van de biotechbedrijven als Monsanto, DuPont, Syngenta en Bayer succesvol te zijn verlopen. Zij zijn al jaren intensief bezig om de gewone boeren via regulering te dwingen hun genetisch gemanipuleerde zaaizaden te laten gebruiken.
In de Verenigde Staten en Canada is het hen al grotendeels gelukt. Zo heeft president Obama onlangs een wet (de
'Monsanto Protection Act') getekend die er voor zorgt dat biotechbedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de eventuele nadelige gevolgen voor de gezondheid van de mens van de door hen toegepaste genetische manipulatie.


Wie is Monsanto?

Monsanto, met vestigingen in 46 landen, is het grootste bedrijf ter wereld en toch heeft het merendeel van de bevolking er nog nooit van gehoord. Monsanto is marktleider in genetisch gemanipuleerde gewassen en is een van de meest controversiële bedrijven in de industriële geschiedenis. Sinds de oprichting in 1901 legde dit van oorsprong chemische bedrijf zich o.a. toe op de productie van pcb's en verdelgingsmiddelen als Agent Orange en DDT; het vocht de ene rechtszaak na de andere uit vanwege de dubieuze samenstelling van zijn producten, de misleidende reclames en het vervalsen van onderzoeksresultaten.

Tegenwoordig is het 'het Microsoft' van het zaaigoed en daarmee van de voedselproductie in grote delen van de wereld. Er zijn aanwijzingen te over dat de producten van Monsanto onvruchtbaarheid, geboorteafwijkingen en tumoren kunnen veroorzaken. Bekijk de documentaire op YouTube:

Meer informatie? Kijk hier:
-
http://fitdoorgezondeten.wordpress.com/2013/05/09/de-wereld-volgens-monsanto/
- http://www.joop.nl/groen/detail/artikel/21157/
-
http://www.naturalnews.com/037289_Monsanto_corporations_ethics.html


A.s. zaterdag: wereldwijde demonstratie tegen Monsanto

A.s. zaterdag 25 mei gaan naar verwachting wereldwijd 2 miljoen mensen de straat op tegen de machtige biochemische multinational Monsanto. In Nederland wordt gedemonstreerd in Amsterdam en Wageningen als onderdeel van de 'March Against Monsanto'.

Voor meer info:
Demonstratie Amsterdam:
https://www.facebook.com/events/572067729505042/

Demonstratie Wageningen:

https://www.facebook.com/events/137732549742118/


Voedingsadvies Groningse professor:
je kan zonder zuivel en granen

Kunnen we zonder zuivel en granen? Zeker, zegt de Groningse klinisch chemicus en hoogleraar Frits Muskiet. Het is volgens hem zelfs veel gezonder om de inname van granen en zuivel sterk te matigen:


(4:06 min)


Superfood: Quinoa

Quinoa (spreek uit als: kienwa) is een pseudograan en behoort tot de ganzenvoetfamilie, net als de rode biet en spinazie. Quinoa is dus formeel geen graan (bevat dus ook geen gluten) maar wordt wel vaak gebruikt als graanvervanger in maaltijden.

Quinoa vind je in het
Andesgebergte op hoogtes tussen 3000 en 6000 meter. Quinoa werd 5000 jaar geleden voor het eerst verbouwd in het Andesgebergte en vormde het basisbestanddeel van de voeding van de toenmalige bewoners, de roemrijke Inca's.
De Inca's beschouwden Quinoa als heilig voedsel, een geschenk van god. Zij noemden het 'La Chisiya Mama', de
moeder aller granen. Dit vanwege de geweldige voedingswaarden van Quinoa.


Het bijzondere aan quinoa is vooral de bijzondere voedingswaarde en daarom wordt het ook vaak een
superfood genoemd:

- Quinoa bevat
15% eiwitten, meer dan welk ander graan;
- De kwaliteit van deze eiwitten (dit wordt bepaald door de mate waarin wij deze voedingseiwitten in lichaamseiwitten kunnen omzetten) is ook nog eens bijzonder hoog omdat quinoa alle
essentiële aminozuren bevat;
- Quinoa bevat veel
voedingsvezels en bevat in vergelijking met andere granen meer vitamines (B1, B2, E) en mineralen (ijzer, calcium, kalium, magnesium en zink);
- Het vetpercentage van quinoa is circa 5% en dit is voor granen relatief hoog, dit zijn echter wel de
gezonde vetten!
- Quinoa heeft een
lage glycemische index, deze index geeft aan hoe snel de koolhydraten in het lichaam worden afgebroken en de invloed die ze daarmee hebben op de bloedsuikerspiegel;
- Quinoa is
glutenvrij. Mensen met Coeliakie kunnen quinoa dus goed verdragen.

De korrels zijn bedekt met bitterstoffen (saponinen), deze beschermen de korrels tegen vogels, insecten en fel zonlicht. Daardoor is het gebruik van insecticide overbodig en kan men quinoa perfect biologisch telen. Deze bitterstoffen verwijder je door het zaad voor het koken te wassen.


Recept: Quinoa met groente

Ingrediënten (voor 4-6 pers.):

 • 2 el olijfolie
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 ui, gesnipperd
 • 250 gr champignons, in plakjes
 • 1 kleine broccoli, in stukjes
 • 1 courgette, in blokjes
 • 100 gr maiskorrels
 • 100 gr doperwtjes
 • 2 wortels, in reepjes
 • 500 gr quinoa, gekookt
 • 1 el verse gember, geraspt
 • 3 el sojasaus
 • 2 bosuitjes, gesnipperd

Bereidingswijze:

 

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een middelgrote koekenpan op een laag vuur. Voeg de eieren toe en bak aan beide kanten tot ze mooi lichtbruin zijn. Laat de gebakken eieren afkoelen, en snij ze dan in kleine stukjes.
Verhit de resterende 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan of wokpan op matig hoog vuur. Fruit de knoflook en de ui, in ongeveer 4-5 minuten.

Voeg champignons, broccoli en courgette toe. Roerbak (onder voortdurend roeren) tot de groenten gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten.
Voeg maïs, doperwten, wortelen en quinoa toe. Roerbak ongeveer 1-2 minuten tot het geheel verwarmd is.

Voeg de gember en sojasaus toe en schep voorzichtig om. Laat het dan nog ongeveer 2 minuten doorkoken, tot het door en door verwarmd is.
Roer de bosuitjes en stukjes ei erdoor. 'Decoreer' eventueel met chilisaus naar smaak. Serveer direct.

Klik hier voor de stap voor stap bereidingswijze met foto's (Engelstalig)


Boekentip

Eten tegen kanker - De rol van voeding bij het ontstaan van kanker

Auteurs: Richard Beliveau en Denis Gingras

 

De toename van kanker in onze samenleving heeft veel meer te maken met levensstijl dan met erfelijkheid, ontdekten Richard Béliveau en Denis Gingras. In Eten tegen kanker beschrijven de wetenschappers op vernieuwende wijze de oorzaken van kanker én het tegengif. Hun motto: verander je eetpatroon en de kans dat je zonder enge ziektes oud wordt, neemt aanmerkelijk toe.

Dat roken kanker kan veroorzaken weet iedereen. Maar dat een derde van alle kankergevallen rechtstreeks is terug te leiden naar een verkeerd en overvloedig eetpatroon, is veel minder bekend.

Toch is dat goed nieuws. Het betekent immers dat we niet hoeven te wachten op een wondermedicijn; we kunnen de ziekte in de kiem smoren! Niet door 'zomaar' gezond te leven, maar door heel gericht bepaalde producten wel of niet te consumeren. Kleine bosvruchten hebben bijvoorbeeld sterk kankerwerende eigenschappen, net als knoflook, soja, groene thee, pure chocola en vette vis. Welke heilzame werking de verschillende voedingsstoffen hebben en welke ziektes je ermee kunt voorkomen, lichten Béliveau en Gingras op wetenschappelijke wijze toe.

De artsen graven diep maar zwaar op de hand is hun werk allerminst. Eten tegen kanker verveelt dan ook geen moment, is prettig leesbaar, praktisch en bondig. Dankzij de energieke, bijna literaire schrijfstijl van beide artsen wordt eten om gezond te blijven absoluut geen kwelling; gezond eten is leuk en het verhoogt de kans op een lang en gelukkig - want gezond - leven!

Over de auteurs:
Dr. Richard Béliveau is vooraanstaand expert op het gebied van kankeronderzoek, hoogleraar kankerpreventie en -behandeling aan de Universiteit van Québec in Montréal.
Dr. Denis Gingras is wetenschappelijk onderzoeker, gespecialiseerd in oncologie en verbonden aan het Laboratorium voor Moleculaire Geneeskunde en hemato-oncologie van het Sainte-Justine-ziekenhuis in Montréal.


In onze webshop


Greens for Life


Stevia


Colloidaal Zilver

Xocai
gezonde chocolade


 


Chlorella


Spirulina


Alkalife


 


Kokosolie


 

(klik op de foto's om naar de webshop te gaan)


U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u uw email-adres heeft aangemeld voor onze mailinglijst,
of omdat u een bestelling heeft geplaatst in de webshop van 'Fitdoorgezondeten.nl'.
Om u af te melden voor de nieuwsbrief,
klik hier of stuur een email naar: info@fitdoorgezondeten.nl.