Fit door gezond eten
 

 

Soepen

Avocadosoep
Ingrediënten:
  • 2 rijpe avocado's
  • 3 lente-bosuitjes
  • 100 g amandelen
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • 1 dl room
  • peper en zeezout
Bereiding:
Halveer de avocado's. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schillen. Pureer dit met citroensap met de staafmixer of in de keuken-machine. Hak de amandelen fijn. Snipper de lente-bosuitjes en snijd het loof in ringetjes.
Fruit de uitjes zonder loof in een soeppan. Giet de bouillon erbij, verwarm deze kort en voeg de avocado al roerend in gedeelten toe.
Voeg de amandelen toe en breng op smaak met peper en zeezout.
Soep NIET laten koken.
Schep het loof van de lente-bosuitjes en de room erdoor en serveer het gerecht met geroosterd brood en boter.

Tomaten/basilicum soep
Ingrediënten:
  • 8 tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • verse basilicum
  • 2 vegetarische bouillonblokjes zonder gist
  • 1 liter water
  • zeezout
  • evt. een weinig zoetmiddel
    (stevia of ruwe honing)
Bereiding:
Was de tomaten en snij ze in vieren. Snipper de uien. Doe de olijfolie in de pan en fruit de uisnippers met de geperste knoflook. Breng het water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op. Doe de tomaten, de gefruite ui en knoflook en wat bouillon in de blender en pureer tot een gladde soep (je kunt ook een staafmixer gebruiken). Doe dit in de pan met bouillon en verwarm de soep (niet koken). Voeg naar smaak zout, basilicum en zoetmiddel toe.

Pompoensoep
Ingrediënten:
  • 1 pompoen van ca. 1 kg
  • 2 uien
  • 1 stukje verse gember (ca. 2 cm)
  • 1 knoflookteentje
  • peper
  • zeezout
  • currypoeder
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • crème fraiche (naar smaak)
Bereiding:
De pompoenen halveren, de pitten verwijderen en met de schil in ca. 2 cm grootte blokjes snijden (van veel pompoensoorten is de schil zacht en kan gewoon meegegeten worden). De uien in kleine blokjes snijden. de knoflook en gember klein hakken. Nu de uien, knoflook en gember in olie kort aanfruiten. De pompoenstukjes toevoegen. Kruiden met peper en zout en met bouillon opvullen.
Zachtjes koken laten (ca. 20 min.) tot de pompoen gaar is. Op smaak brengen met zout en peper en naar smaak met currypoeder.
Nu de soep pureren (in blender of met staafmixer). De soep serveren met in het midden en beetje crème fraiche.

Indiase kerriesoep
Ingrediënten:
  • 1 ui
  • 3 knoflookteentjes
  • 1 rode spaanse peper
  • 2 el olijfolie
  • 1 liter vegetarische bouillon
  • 50 gr basmatirijst
  • 0,5 eetl. gemalen koriander (ketoembar)
  • 1,5 eetl. kerriepoeder
  • 2 kardemomzaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 50 gr geraspte kokos
  • 125 ml room
  • 3 el citroensap
  • zeezout
Bereiding:
Wrijf de Spaanse peper en de knoflook fijn in een vijzel. Snipper de ui.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook-peperpasta in ca. 3 minuten. Voeg de bouillon, rijst, koriander, kerriepoeder, kardemomzaadjes, kruidnagels en kaneel toe. Breng de soep aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken (tot de rijst gaar is).
Verwijder het kaneelpijpje, kardemomzaadjes en de kruidnagels. Roer de geraspte kokos, slagroom en citroensap door de soep en laat hem door en door warm worden. Breng op smaak met zeezout.

Gazpacho (Spaanse koude soep)
Ingrediënten:
  • 800 g rijpe tomaten in stukken
  • 1 grote rode of gele paprika
  • 1 komkommer
  • 1 grote ui
  • 1,5 dl koude bouillon
  • 2 teentjes knoflook (gepeld)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 dl room
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • evt. croutons
Bereiding:
Snipper de uien in kleine stukjes. Schil de komkommer en snijd in kleine stukjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in kleine stukjes. Ontvel de tomaten en snijd ze in kleinen stukjes. Schep een kwart van deze groetenstukjes in aparte schaaltjes. Doe de rest van de groentestukjes in een blender en pureer. Giet de gepureerde groente in een schaal. Roer de koude bouillon, de olijfolie en de wijnazijn er doorheen. Klop de room door de soep. Op smaak brengen met zout en peper. Serveer de stukjes groente en evt. croutons bij de koude soep.

Romige wortelsoep
Ingrediënten (voor 4 pers.):
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kg winterpeen, in plakjes
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 700 g groentebouillon (van tablet)
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 1 sinaasappel, uitgeperst
Bereiding:
Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit hierin de gember met de ui 5 min. Roer af en toe. Voeg de winterpeen en de knoflook toe en bak kort mee. Schenk de bouillon en de kokosmelk in de pan. Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is. Pureer de soep in de keukenmachine of met de staafmixer. Roer het sinaasappelsap door de soep en breng op smaak met peper en zout.
 


WWW Deze website