Fit door gezond eten
 

 

Warme groentegerechten

Ratatouille

Ingrediënten:

  • 2  aubergines
  • 2  courgettes
  • 1  paprika (rood)
  • 1  paprika (groen)
  • 4  tomaten
  • 3 cl olijfolie (extra vierge)
  • zeezout en peper
  • 1 eetlepel basilicum (fijngehakt)
  • 2 teentjes knoflook

Bereiding:
Verwarm de olijfolie en fruit hierin de fijngesneden uien.
Snij de aubergines in blokjes, de courgettes in dikke plakken en de paprika's in reepjes.
Voeg de groenten bij de uien en laat deze even stoven. Breng op smaak met zeezout, peper, basilicum en geperste knoflook.
Ontvel de tomaten, snij ze in vieren en voeg ze bij de andere groenten.
Alles ongeveer 10 minuten laten stoven.


Andijvie met kerrie

Ingrediënten (voor 2 pers.):

  • 400 gram gesneden andijvie
  • 1 ui
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 tl maizena
  • zout en peper

Bereiding:
De ui pellen en snipperen. In een braadpan de olie verwarmen en hierin de ui met de kerriepoeder en kurkuma ca. 3 min. zachtjes bakken. De andijvie erdoor scheppen. Evt.een scheutje water toevoegen en de groenten met de deksel op de pan op halfhoog vuur in ca. 5 min. laten slinken, af en toe omscheppen. Zout en peper naar smaak toevoegen en de andijvie nog 5 min. laten gaar koken.
In een kommetje de maïzena met een 1/2 eetlepel water tot een glad papje roeren. Al roerend bij de andijvie voegen en blijven roeren tot de groente gebonden is.


Venkel met appel

Ingrediënten (voor 4 pers.):

  • 2 venkelknollen
  • 1 grote zure appel (of 2 kleine)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el citroensap

Bereiding:
Snijd de onderkant van de venkelknollen, de droge randen aan de bovenkant en lelijke plekjes weg. Snijd de venkel in reepjes. Schil de appel en snijd deze in partjes en de partjes in reepjes.
Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de venkel toe. Roerbak de venkel kort, voeg de appel toe en de citroensap en plaats de deksel schuin op de pan. Smoor het venkel-appel mengsel 5 minuten. Direct serveren.


Tomaten-courgette schotel

Ingrediënten (voor 4 pers.):

  • 2 courgettes
  • 4 tomaten
  • provencaalse kruiden
  • zeezout en peper
  • eventueel geraspte geitekaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden C. Was de courgettes en tomaten, en snijd deze in dunne plakken (ca. 5 mm). Leg de courgette- en tomatenschijfjes afwisselend en dakpansgewijs in een beboterde ovenschotel. Bestrooi met wat zout en peper, en de provencaalse kruiden. Bestrooi eventueel met geraspte geitekaas. Bak 45 minuten in de oven totdat de groenten enigszins bruin beginnen te kleuren.


Italiaanse gestoofde prei met tomatensaus
Ingrediënten (voor 4 pers.):
  • 800 gram prei
  • 20 gram boter
  • 2 grote uien
  • 8 vleestomaten
  • olijfolie
  • 3 takjes oregano
  • 5 blaadjes basilicum
  • zeezout en peper

Bereiding:
Maak eerst de tomatensaus. Pel de ui en hak deze fijn. Ontvel de tomaten in heet water. Verhit wat olijfolie en fruit hierin de gehakte ui tot ze glazig ziet. Voeg de tomaten met de fijngeknipte oregano en basilicum, zout en peper toe en laat het even koken.
Maak dan de prei schoon, verwijder alleen het hele donkere groen en snijd de prei in ringen van ca. 1 cm. Doe wat olijfolie in een pan, en stoof hierin de prei met wat peper en zout, afgedekt, in circa 10 min. zachtjes gaar. Roer af en toe even door.
Serveer de prei in een schaal en schenk de tomatensaus eroverheen. Garneer eventueel met verse blaadjes basilicum.


Broccoli in roomsaus

Ingrediënten:
  • 1 broccoli in roosjes
  • scheutje olijfolie
  • 1/2 tl kruidenzout
  • mespuntje zwarte peper
  • 1 pakje room

Bereiding:
Blancheer de broccoli (=kort koken en koud afspoelen).
Stoof deze even aan in de olie.
Breng op smaak met kruidenzout, peper en room.

TIP: deze werkwijze is ook zeer geschikt bij spinazie en bloemkool.


Gegratineerde spruitjes

Ingrediënten (voor 2 pers.) :
  • 400 gram kleine spruitjes
  • 1 ui
  • 2 handjesvol geraspte geitekaas
  • een scheutje room
  • handjevol geschaafde amandelen
  • olijfolie
  • geraspte nootmuskaat
  • peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
Blancheer de spruitjes 5 minuten in kokend water met wat zout, giet ze af en laat ze even schrikken in koud water (ze houden dan een mooie groene kleur). Pel en snij de ui in stukjes en fruit deze even in olijfolie.
Laat de spruitjes goed uitlekken en schik ze in een ovenschaal.
Doe de ui erbij en strooi de amandelen erover.
Bestrooi met peper, nootmuskaat en de kaas. Giet de room erover en zet de schaal 20 minuten in de oven.

 


WWW Deze website