Fit door gezond eten
 

 

E-nummers

E-nummers zijn additieven (hulpstoffen) die 'goedgekeurd zijn door de Europese Unie', en zijn toegestaan in voor consumptie geschikte levensmiddelen.

Maar het wil niet zeggen dat deze stoffen voor iedereen even onschadelijk zijn! Sommige mogen niet in babyvoeding zitten, en andere zijn zeer gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen met astmatische aandoeningen of allergieën.

Voorlichting gevaren additieven
Eindelijk krijgen we berichtgeving in de media (radio, tv, krant) over de gevaren van additieven. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt vooral voor de matiging van cyclamaat een omstreden stof die in Amerika al verboden is. In het algemeen zijn zoetstoffen bij kinderen onder de vier jaar al schadelijk bij slecht twee glazen suikervrije frisdrank en een beker drankyoghurt. In de perceptie van mensen klinkt yoghurt toch als gezond in de oren. Nee dus!

Hoe is het mogelijk?
Meer en meer ondervinden consumenten dat producten die in de schappen van de supermarkt staan eenvoudig weg niet te vertrouwen zijn, en daarmee dus ook de keuringsinstanties. Vrijwel elke dag lees ik de krant met kromme tenen als ik berichten zie over zowel de voeding als farmaceutische industrie. Hoe is het mogelijk dat bij slecht drie drankjes de maximale norm overschreden wordt? Hoeveel mensen kijken überhaupt wel eens naar de informatie op de etiketten en weten iets over E-nummers?

Voedingsadditieven zijn 'nieuws' momenteel, maar onderzoek toonde de schadelijke gevolgen al 20 jaar geleden aan. Mensen verwachten niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden.

Het beste is dus zoveel mogelijk zelf vers voedsel te bereiden, en E-nummers te vermijden!

We noemen hier 2 beruchte additieven:

E951: Aspartaam
Aspartaam (ook wel bekend als E951) is een kunstmatige zoetstof die bijna 200 maal zoeter is dan suiker. Het wordt in de handel gebracht onder de namen Nutrasweet, Candarel en Equal. Meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd gebruiken elke dag aspartaam.

Je vindt aspartaam in duizenden producten en dit aantal stijgt nog altijd. Het wordt gebruikt in dieet ('light') producten zoals frisdrank en tafelzoetjes, maar ook in fruitsappen, fruitconserven, ranja, yoghurt, kwark, yakult, taart, snoepjes, kauwgom, graanproducten, chips, peutertandpasta, enz. Het wordt echter steeds vaker ook toegepast in medicijnen en vitamine-preparaten.  

Het is een van de meest controversiële onderwerpen uit de wetenschap en het zorgt al meer dan 25 jaar voor onrust. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid publiceerde 167 redenen om geen aspartaam te gebruiken.
Wetenschappelijk onderzoek laat o.a. de volgende klachten zien: leerproblemen, hoofdpijn, migraine, depressie, angstaanvallen, chronische vermoeidheid, verlammingen, beschadiging van oogzenuw en netvlies, diabetes, vetzucht, epileptische aanvallen, hartkloppingen, etc.
Daarnaast beschadigt het de hersenen en het centrale zenuwstelsel, en is het al kankerverwekkend bij doseringen ver beneden de in Europa gestelde ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) van 40 mg/kg.

In 1965 vroeg de Searle company in de VS toestemming aan de FDA (Amerikaanse Food en Drugs Administration) om aspartaam op de markt te brengen, maar die classificeerde het onmiddellijk als een giftige stof en verbood het. Uit onderzoek bleek dat het sterk kankerverwekkend was en hersentumoren veroorzaakte bij proefdieren. Apen die aspartaam kregen toegediend overleden hieraan.

Waarom, als aspartaam zo gevaarlijk is, wordt het toch op de markt toegelaten? Omdat Donald Rumsfeld, ex-minister van Defensie en toenmalig CEO van de Searle Company miljoenen dollars doneerde aan de verkiezingscamapgne van Ronald Reagan. Uit dank werd hij in Reagan's team opgenomen. Kort na het aantreden van Ronald Reagan werd een nieuwe aanvraag ingediend die onmiddellijk werd goedgekeurd door de nieuwe directeur van de FDA, (u raadt het al) een vriendje van Rumsfeld en Reagan.

Er worden wereldwijd honderden miljoenen dollars verdiend aan aspartaam door bedrijven als Monsanto. Ondanks het feit dat in de VS het aantal gevallen van hersentumor(en) sinds de introductie van aspartaam op de markt met ruim 10% is gestegen. Blijkbaar is dat onvoldoende reden om het te verbieden. Brussel durft geen vuist te maken tegen de Amerikaanse belangen en luistert alleen naar de honderden lobbyisten van de chemische industrie die met pseudo-wetenschappelijke rapporten die door diezelfde industrie worden betaald proberen aan te tonen dat aspartaam een onschuldig product is.

Voor iedereen die aspartaam wil vermijden volgt hier een handig overzicht, samengesteld door Ed Gunneweg: http://www.aspartaam.nl/info/producten.html

Voor meer info:
http://www.aspartaam.com
http://www.ronfonteine.com/aspartaam.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=ytUO8WC6-38

Filmpje over het gesjoemel met onderzoek naar Aspartaam:E621: MSG
MSG
(E621) is een afkorting voor Mono Sodium Glutamate (in het Nederlands: Mono Natrium Glutamaat).

MSG is een synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd om een hartige smaak te geven aan bijvoorbeeld bouillonblokjes, strooiaroma, kruidenmengsels, soep in blik, droge soep, juspoeder, instant sauzen, dressings, chips, zoutjes, kant- en klaar producten zoals pizza, nasi/bami, vleesproducten zoals worst, hamburgers, frikandellen, kroketten, boterhambeleg enzovoort.  
MSG is een neurotoxisch additief en echt een verborgen moordenaar. Al in 1969 bleek uit onderzoek van Dr. Olney dat MSG ernstige beschadiging van de neuronen in verschillende delen van de hersenen veroorzaakt en leidt tot obesitas (overgewicht). Verder kan MSG leiden tot diabetes, hartaanvallen, kanker, migraine, hersenletsel, epilepsie, slapeloosheid, diarree, gewrichtspijn, depressie, duizeligheid, ADHD, etc. MSG kan ook nog eens verslavend werken.

Lees voor je iets koopt het etiket. Als er MSG is toegevoegd dan wordt meestal E621 vermeld, doch de hele reeks E-nummers van E620 t/m E625 bevat MSG.

Fabrikanten proberen het gebruik van MSG vaak te verdoezelen, door 'schuilnamen' te gebruiken zoals:

• smaakversterker
• gistextract
• ve-tsin
• natuurlijk aroma
• gehydroliseerd eiwit of -proteïne of -soja eiwit
• plantaardig eiwit hydrolysaat
• gehydrogeneerde plantaardige olie
• eiwit (proteïne) extract
• soja extract
• caseïnaat

Het probleem met MSG is dat het in zoveel producten voorkomt, dat het moeilijk te vermijden is. Maar als je echt wilt, dan lukt het. Kies zoveel mogelijk voor groenten, fruit en onbewerkte producten (van bijvoorbeeld natuurvoedingswinkels of boerderijwinkels).
Als steeds meer mensen producten met MSG gaan mijden, zullen fabrikanten wel met gezondere alternatieven moeten komen! Meer informatie over MSG vindt u op o.a. deze sites:

http://www.natuurdietisten.nl
http://www.rudolfdewit.com/msg.html


Meer weten?

Corinne Gouget - Wat zit er in uw eten?

Wat zit er in uw eten?
De gids "Wat zit er in uw eten?" is een bewerking van Will Jansen naar het Franse gidsje van Corinne Couget.

Het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt.

Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen.
 


WWW Deze website