Fit door gezond eten
 

 

Mijn verhaal

Ik ben Gea, geboren in 1966, en heb fibromyalgie sinds m'n 23e. Vanaf ongeveer 1998 (na 2 zwangerschappen) heb ik er wel heel erg veel last van gekregen. Ik heb jarenlang veel pijn gehad, had voortdurend het gevoel zware griep te hebben, kon soms bijna niet lopen, was doodmoe en vaker ziek thuis dan aan het werk. Mijn parttime werk ging niet meer, en in 2004 ben ik daarom gestopt met werken.

Ik heb veel medicijnen en pijnstillers geslikt, waaronder Vioxx (dat later uit de handel is genomen omdat het hartaanvallen veroorzaakt), Amitriptyline (een antidepressivum dat ook enigszins helpt bij fibromyalgie), en nog veel meer. Daarnaast nam ik vaak nog wel zo'n 10 paracetamols per dag.

In 2005 ben ik met het zuur-base-dieet begonnen, naar aanleiding van de onderzoeken van dr. Robert Young, een Amerikaans microbioloog. Ik was eerst erg sceptisch (weer zo'n amerikaans dieet...), maar dit leek goed onderbouwd. En omdat ik toch niks te verliezen had, ben ik het toch gaan proberen.

In het kort komt het zuur-base-dieet hier op neer: eet veel natuurlijke producten zoals groenten, fruit, noten, volkorenproducten, goede vetten (en daarnaast af en toe vis, soja of kip) en drink voldoende water. Vermijd o.a. vlees, suiker en bewerkte producten (producten uit de supermarkt met veel E-nummers), omdat dit het lichaam verzuurt waardoor je (steeds meer) klachten krijgt en ziek wordt.

Ik was van de een op andere dag overgestapt op mijn nieuwe leefwijze (achteraf gezien had ik dat beter stapsgewijs kunnen doen). De eerste weken vielen me toch wel zwaar (alsof ik aan het 'afkicken' was, blijkbaar was m'n lijf aan het ontgiften), en wist ik niet goed wat ik nou moest koken en eten (nu weet ik dat wel). Maar daarna ging het beter en beter. Geleidelijk, na een paar weken/maanden, kreeg ik steeds meer energie, had steeds minder pijn, en raakte ik dat stijve gevoel in m'n spieren en gewrichten kwijt.

Ik probeer nu ook voldoende te bewegen en stress te beperken (stress verzuurt ook!).
Een en ander vergt wel de nodige zelfdiscipline, maar het is het absoluut meer dan waard! Je investeert in de rest van je leven.

Nu, een paar jaar later, ben ik helemaal gewend aan het 'anders' eten, ik geniet van mijn maaltijden, en voel me erg goed. Ik heb weer energie, heb geen pijn meer, en heb weer soepele spieren en gewrichten. Ook kan ik me veel beter concentreren, en heb ik de afgelopen jaren geen griep of verkoudheid meer gehad (normaal had ik dat toch wel een paar keer per jaar). Ook ben ik een paar kilo afgevallen en zit nu continue op mijn 'ideaal'-gewicht: 72 kg (bij een lengte van 1.74 m).
Ik ben een compleet ander mens en zit weer lekker in mijn vel!

Ik heb nu inmiddels een eigen bedrijf, ik werk thuis en zorg voor m'n gezin met 2 kinderen, en kan weer alles doen wat ik wil. Ook gebruik ik geen medicijnen of pijnstillers meer. Met medicijnen bestrijd je alleen kortstondig de symptomen, en haal je niet de oorzaak van de ziekte weg. Van medicijnen wordt dus alleen de farmaceutische industrie beter, niet de patiënt.

In mijn nieuwe leefwijze gebruik ik naast natuurlijke voeding, elke dag Greens for Life (voedingssupplement vol geconcentreerde groenten, grassen en fruit) en Xoçai (lekkere en gezonde chocolade), hiervan krijg ik veel energie en weerstand.

Nu ik 'in balans ben' eet ik ook gewoon af en toe een gebakje, of een ijsje, of drink ik af en toe een wijntje of likeurtje, zonder dat ik er 'last' van krijg. Ik heb ook niet meer zo'n behoefte aan zoetigheid, terwijl ik toch altijd wel een zoetekauw was, blijkbaar kan je smaak en gewenning veranderen.

In andere landen zijn er nu al duizenden mensen die baat hebben bij dit dieet (eigenlijk is het meer een 'leefwijze'), maar in Nederland is het minder bekend. In mijn directe omgeving ken ik een aantal mensen die ook fibro hebben en het dieet ook hebben gevolgd, en zij zijn ook er enthousiast en nagenoeg klachtenvrij. Het helpt overigens niet alleen bij fibromyalgie, maar bij heel veel ziekten (verzuring van je bloed en weefsels manifesteert zich per persoon op een andere manier).

De afgelopen jaren heb ik heel veel gelezen en geleerd over
gezonde voeding en wat het met je eigen gezondheid doet ('je bent wat je eet').
Ik ben er daardoor steeds meer van overtuigd dat de meeste (welvaarts)ziekten veroorzaakt worden door slechte (welvaarts)voeding.
Ik sta er elke dag weer versteld van wat voeding met je lichaam kan doen.

 


WWW Deze website